''Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία - ενεργός πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά", είναι η ονομασία του Τοπικού περιβαλλοντικού δικτύου που συστάθηκε επίσημα την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στη γεμάτη από εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παύλου Μελά.
Και θα έχετε δίκαιο να μου πείτε: Σε μια χρονική περίοδο που η ένταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη είναι πρωτόγνωρη, σε μια χρονική περίοδο που η διεκδίκηση των τελευταίων εναπομείναντων ελεύθερων χώρων στη Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται από τις μυλόπετρες της οικονομικίστικης λογικής σε βάρος των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της πόλης, φύσης και κοινωνίας, το δίκτυο μας έλειπε;
Και όμως οι άνθρωποι που μαζεύτηκαν την Τετάρτη για να κατευοδώσουν το πρώτο ταξίδι του νέου Δικτύου είχαν τη πεποίθηση πως κάτι σημαντικό συνομολογούνταν μέσα από τις λέξεις, τα βλέμματα, τις χειρονομίες και τις σιωπές που απλώνονταν στην αίθουσα. Οι συμμετέχοντες, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαμόρφωσης των αυριανών ενεργών πολιτών και της ευαισθητοποίησης των ενηλίκων δημοτών, είχαν την πρωτοβουλία της ίδρυσης ενός συντονιστικού φορέα που θα συνενώνει κάτω από την ομπρέλα του τις επιτυχημένες προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων, ανοίγοντας το παράθυρο σε όλους για νέες, περισσότερο πλούσιες, περισσότερο ωφέλιμες, περισσότερο αποτελεσματικές δράσεις.
Για όσους δεν γνωρίζουν τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια ας αναφέρουμε λίγα λόγια για πάρα πολλά! Τρία τοπικά δίκτυα, οι Σχολικοί λαχανόκηποι, Ενημερώνομαι, Ανακυκλώνω , Σκέφτομαι τον συνάνθρωπο και Ελεύθεροι χώροι και πράσινο στην πόλη έδωσαν τη δυνατότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και συλλογικούς φορείς να συνεργαστούν δημιουργώντας μικρά θαύματα. Είτε αυτό είναι η χαρά ενός παιδιού με το αμαξίδιο που του δόθηκε, είτε η υπερηφάνεια στα μάτια των μικρών καλλιεργητών ενός λαχανόκηπου σε μια σχολική αυλή, τα προϋπάρχοντα δίκτυα συνέβαλαν τα μέγιστα, ώστε να γίνει πράξη μια βιωματική, αειφορική κριτικά μετασχηματιστική εκπαίδευση στο πλαίσιό τους.
Η δημιουργία του δικτύου 'Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία - ενεργός πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά" έρχεται να εξελίξει την προϋπάρχουσα εμπειρία με μια νέα οργανωτική δομή που θα συνενώσει τις επιμέρους δράσεις σε μια συνολική απόπειρα παρέμβασης στη σημερινή πραγματικότητα σε τρεις τομείς: Την Ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την ανταποδοτική ανακύκλωση, τη δημιουργία, συντήρηση και διατήρησή Σχολικών λαχανόκηπων – βοτανόκηπων σε συνεργασία με φορείς, γονείς, εκπαιδευτικούς και τέλος την Αειφορική διαχείριση των ελεύθερων χώρων του Δήμου και του αστικού πρασίνου. Απώτερος σκοπός η βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος και της ποιότητα ζωής στο Δήμο Παύλου Μελά μέσα από δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, προώθησης με ουσιαστικό τρόπο των παρεμβάσεων που ο Δήμος μας έχει ανάγκη.
Όσοι και όσες πήραν το λόγοι πλούσιοι σε ελπίδες, αισιοδοξία και συναισθήματα συμφώνησαν στην καταλυτική σημασία σημαντικών αρχών οποιασδήποτε απόπειρας αειφόρου εκπαίδευσης. Την συνεργασία και αλληλεπίδραση των μελών του δικτύου, τον διάλογο και την επικοινωνία με τον Άλλο, τον σεβασμό και την προστασία, την κριτική αντιμετώπιση ενός παραδείγματος που είναι ανάγκη να αλλάξει,σήμερα περισσότερο από ποτέ, ώστε να εξασφαλιστούν τωρινές και μελλούμενες γενεές. Η καλλιέργεια της παιδείας είναι το αποφασιστικότερο μέσο κοινωνικής αλλαγής και στην υποστήριξή της της ευελπιστεί να συμβάλλει το νέο Δίκτυο.
Τα συναισθήματα έγιναν περισσότερο έντονα όταν σε κλίμα συγκίνησης βραβεύτηκαν εκπαιδευτικοί που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, αφήνοντας όμως πίσω τους πλούσιο έργο περιβαλλοντικών δράσεων παρακαταθήκη για όλους μαθητές, δασκάλους, γονείς, οργανωμένους φορείς. Η Ευαγγελία Καραβασίλη και η Ανθούλα Χατζηθεοδώρου τιμήθηκαν από τους οργανωτές του Δικτύου ως παραδείγματα ζωντανά μέσα από το έργο τους και τις ιδέες που το ενέπνευσαν. Βραβεύτηκε επίσης ο σχολικός σύμβουλος Φυσικών Ζήσης Αγγελίδης, συντονιστής του Δικτύου και πολύτιμος αρωγός με την πολύχρονη εμπειρία του στην Περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Το νυχτερινό κρύο έξω από το θέατρο Χ. Τσακίρης ήταν τσουχτερό, καθώς αποχωρούσαμε, μα εμείς είμαστε ζεστοί μέσα μας απ' όσα ακούσαμε, νιώσαμε, επικοινωνήσαμε, κατευοδώνοντας το νέο Δίκτυο 'Σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία - ενεργός πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά". Καλή επιτυχία!
Επίμετρο: Οι φορείς που παρευρέθηκαν ήταν:-οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι Αντιδημαρχίες Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης & Πρασίνου και Παιδείας & Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά, το ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Ελευθερίου - Κορδελιού και Βερτίσκου, ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά, ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καρατάσιου,η εθελοντική ομάδα νέων ''ΠΕΣ το Δυτικά'', η Εναλλακτική Κοινότητα ''Πελίτι'', οι Περιαστικοί Καλλιεργητές Καρατάσιου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Παύλου Μελά, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος ''Φίλοι του Δάσους'', ο Περιβαλλοντικός Οικολογικός Σύλλογος Ευκαρπίας, η Ένωση Πολιτών "Μετέωρα", το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Παύλου Μελά, το 7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων, η ΠΡΟΤΕΚΤΑ Παύλου Μελά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου