24.2.10

15 χρόνια λειτουργίας


Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού γιορτάζει τα 15 χρόνια παρουσίας του, ελπίζουμε δημιουργικής και ωφέλιμης, στο χώρο της Περιβαλλοντκής Αγωγής. Θα είναι χαρά μας να σας δούμε εκεί!

Πρόγραμμα

17:00 - 17:30 Προσέλευση - Εγγραφές

17:30 - 17:45 Αντί εισαγωγής

17:45 - 18:00 Χαιρετισμοί προσκεκλημένων

18:00 - 18:30 Οι Παιδαγωγικές Ομάδες του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού - Παρουσίαση

18:30 - 19:00 15 χρόνια ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού - Το έργο του

19:00 - 20:00 Το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού μέσα από το βίωμα και τις συνεργασίες - Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

20:00 - 20:30 Βιωσιμότητα του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και προοπτικές εξέλιξης - Συζήτηση

20:30 - 22:00 Μουσικό μονοπάτι με το Χρ. Σαμαντά και το συγκρότημα «Νυν και αεί»

Στο χώρο θα εκτίθεται το παιδαγωγικό υλικό που έχει παραχθεί από το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού.

10.2.10

Συνάντηση φορέων


Στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης οργανώθηκε τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου συνάντηση φορέων για το Στρατόπεδο Καρατάσιου και τους ελεύθερους χώρους στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποι κινήσεων, επαγγελματικών ενώσεων, της Αρχιτεκτονικής σχολής, δήμαρχος, δημοτικοί σύμβουλοι, βουλευτής, πολίτες και η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας συζήτησαν και επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν την οικοπεδοποίηση των τελευταίων ανοικτών χώρων της πόλης μας.
Σας παραθέτω όσα αποσπασματικά κατέγραψα από τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση:
Εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών Πολίχνης: " Τα 700 στρέμματα του Καρατάσιου, πνεύμονας ζωής, τελευταία ευκαιρία της πόλης... λαϊκή απαίτηση... 8 χρόνια αδράνειας... στη συνάντηση με Βενιζέλο στις 16 Ιανουαρίου διαπιστώθηκε πως δεν είχε γνώση των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πολίχνης για το στρατόπεδο αλλά και την αναθεώρηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Πολίχνης."
Σύλλογος πολιτών Καλαμαριάς: " Να γίνει προσπάθεια δημιουργίας μιας ευρύτερης κίνησης φορέων"
Δήμαρχος Σταυρούπολης: "Δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόδοσης του στρατοπέδου Παύλου Μελά... διαβεβαίωση υπουργού πως δεν θα κτιστούν οι πολυκατοικίες όπως προβλέπονταν αρχικά... Θέση μας η απόδοση όλου του χώρου χωρίς οικοδόμηση"
Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής:" Το αίτημα της απόδοσης των στρατοπέδων τέθηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 80. Αν γινόταν δεκτό, υπάρχει σχετική έρευνα που υποστηρίζει πως θα είχαμε φτάσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη στα 8τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο αντί για το 2,75 που ισχύει σήμερα... στη σημερινή υπερδομημένη πόλη, τα μόνα ανοίγματα είναι τα στρατόπεδα...μεγάλα έργα δεν είναι μόνο το Μετρό και η υποθαλάσσια είναι και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος που όλη η Θεσσαλονίκη εχει ανάγκη...η Πολυτεχνική σχολή μπορεί να εγκατασταθεί αλλού, μια απόφαση χρειάζεται να πάρουμε: Δεν δομείται άλλο η πόλη...πρέπει να μάθουμε να δημιουργούμε το χώρο μας δημιουργώντας τον ελεύθερο χώρο μας"
Βουλευτής:" Βαθύτατη ανησυχία, τρομακτικές αντιρρήσεις...πολλά παραθυράκια στην απόδοση του Παύλου Μελά... μας είναι αδιάφορο τι θα γίνει με τις πολυκατοικίες των αξιωματικών... η Πολυτεχνική μπορεί να μετεγκατασταθεί αλλού, ας μην αφήσουμε το δράμα της ανάπτυξης να επηρεάσει το Καρατάσιου... πρέπει να συσταθεί φορέας διαχείρισης όλων των στρατοπέδων της πόλης...είμαι εξοργισμένος...να πλατύνουμε, να ενημερώσουμε τους πολίτες"
Αντιπολίτευση Δήμου Πολίχνης: " Είμαστε τυχεροί που έμειναν ακάλυτποι, αυτοί οι χώροι...να μείνουν χώροι άμυνας για τη ζωή"
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου: " Το πρόβλημα αφορά όλη τη Θεσσαλονίκη, Πανόραμα και Πολίχνη...προτάθηκε να δημιουργηθεί το νέο Δικαστικό μέγαρο στο Καρατασιου ή στο Παύλου Μελά, αρνηθήκαμε και ενημερώσαμε τους δημάρχους, το περιβάλλον προηγείται του Μεγάρου...γνώμη μας είναι πως δεν συνδέονται οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τοπικά"
Προηγούμενη δημοτική αρχή:" Απειλή η Πολυτεχνική σχολή...πετύχαμε την απόδοση 120 στρεμμάτων στο Δήμο Πολίχνης"
Κίνηση πολιτών Χορτιάτη:" Εμείς βάζουμε σε συζήτηση το υπερτοπικό πράσινο...1150 στρέμματα δόθηκαν επι χούντας στους στρατιωτικούς για οικοδόμηση και όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις δεν αντέδρασαν...προσπαθούμε να εμποδίσουμε την ανέγερση κατοικιών αξιωματικών και να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο χώρο πρασίνου για όλη τη Θεσσαλονίκη"
...και κάπου εκεί παρενέβη η ομάδα μας για να προτάξει μέσα από τη δική της εμπειρία την ανάγκη να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια και τη θεωρία στη δράση και τη δημιουργία. Ο κήπος μας αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα για το σχολείο μας και πρόκειται σύντομα να ενταχθεί, μετά από δική μας πρόταση, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής εταιρείας. Στις 18 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχουμε στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών που θα συνεργαστούν με τους υπεύθυνους υλοποίησης του προγράμματος και με μας, για το τμήμα που αφορά το στρατόπεδο Καρατάσιου.
Με τις δράσεις μας, όσο μικρές ή ασήμαντες κι αν φαίνονται σε κάποιους ( ιδιαίτερα σε μεγαλοσχήμονες τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών...), προβάλλουν έμπρακτα την πίστη μας πως πρέπει να κάνουμε πράξη τα όνειρά μας σήμερα. Όχι άλλα χαμένα χρόνια.

Δημοσιογραφική αναφορά

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=51015

Υ.Γ. Τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία για μάς, όσο οι απόψεις που εκπροσωπούν και οι πολιτικές που προτείνουν.