23.11.06

Ενεργοί πολίτες

Συνεχίζω την αναφορά μου στους κατ΄εμένα πραγματικά ενεργούς πολίτες, παρουσιάζοντας την αντίδραση μιας κοινωνίας πολιτών με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα δικά μας παραδείγματα.
Οι γονείς λοιπόν του δημόσιου δημοτικού σχολείου στο Λος Ολίβος, στα περίχωρα της Μαδρίτης, αντιμετώπισαν την κατάσταση που περιέγραψα στο προηγούμενο σημείωμα. Παρέλειψα να συμπληρώσω ένα δεδομένο. Την ίδρυση δύο νέων δημόσιων σχολείων στην περιοχή.
Η οργάνωση γονέων του σχολείου ζήτησε τα παιδιά αυτά να μοιραστούν και στα δύο νέα δημόσια σχολεία που εγκαινιάστηκαν εφέτος, ώστε να μην μετατραπεί το παλιό σχολείο σε "γκέτο" παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.
Το επιχείρημά τους είναι ότι δεν είναι δίκαιο στα δύο νέα σχολεία να φοιτούν μόνο καλοί μαθητές και στο παλιό, η πλειονότητα των παιδιών να επαναλαμβάνει τις τάξεις. Οι γονείς δηλαδή θέλουν ανοιχτά σχολεία, τα οποία να δέχονται μαθητές διαφορετικών επιδόσεων. Οι δημοτικές αρχές της Μαδρίτης δεσμεύτηκαν να επιλύσουν το πρόβλημα.
Έχω την πεποίθηση ότι σε ανάλογη δική μας περίπτωση δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα στη δημιουργία ενός υποβαθμισμένου σχολείου για τσιγγάνους και μετανάστες, αρκεί τα δικά μας παιδιά να απολαμβάνουν μια εκπαίδευση αντίστοιχη των ικανοτήτων που πιστεύουμε ότι διαθέτουν.
Δεν πιστεύω ότι το ισπανικό παράδειγμα αποκλείει την εκδήλωση συμπεριφορών τύπου Αναγεννήσεως και Σταυρούπολης. Όμως είναι απολύτως ενδεικτικό μιας παιδείας που καταφέρνει να εκφραστεί με θαυμαστά αποτελέσματα για το σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα για όσους έχουν την ανάγκη μας. Η ατομοκεντρική, εγωπαθής, συμφεροντολογική στάση των ομάδων που κάθε φορά αναφύονται με αφορμή ένα ζήτημα καίριας γι' αυτούς σημασίας αποτελεί έκφραση έλλειψης όχι μόνο παιδείας, αλλά πολύ περισσότερο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Θα επανέρθω...

16.11.06

Η κοινωνία των ενεργών πολιτών

Ας υποθέσουμε ότι έιστε γονείς και τα παιδιά σας φοιτούν στο δημόσιο δημοτικό σχολείο της περιοχής σας, εδώ στη Θεσσαλονίκη.
Ανακαλύπτετε όμως πως υπάρχει ένα πρόβλημα. Στο σχολείο των παιδιών σας φοιτούν συνολικά περίπου 300 μαθητές και απ' αυτούς οι 29 είναι τσιγγάνοι και οι 47 παιδιά ξένων μεταναστών. Αυτά τα 76 παιδιά έχουν σοβαρά μαθησιακά προβλήματα κάτι που ασφαλώς δημιουργεί προσκόμματα στην ακώλυτη πρόοδο των δικών σας παιδιών.
Μπορείτε να προβλέψετε ποιά θα είναι η απαίτηση της οργάνωσης γονέων του σχολείου, όπως αυτή θα εκφραστεί σε επιστολή της προς τη δημοτική αρχή;
Θα περιμένω τις απαντήσεις σας!

13.11.06

Η κοινωνία των ενεργών πολιτών

Αν φέρουμε στη μνήμη μας περιπτώσεις εμφάνισης αυτού του νεφελώδους σχηματισμού, της κοινωνίας των ενεργών πολιτών στη Θεσσαλονίκη, μάλλον θα συμφωνήσουμε ότι δε λειτουργούν και τόσο θαυμαστά. Απόντες οι "ενεργοί" πολίτες σε καθημερινά φλέγοντα ζητήματα έρχονται στο προσκήνιο κατά περίπτωση και θέμα με αφετηρία ό,τι άπτεται κυρίως των προσωπικών τους συμφερόντων.
Παράδειγμα πρώτο : Η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ στην οδό Αναγεννήσεως. Μια αποφασιμένη πλειοψηφία "ενεργών" πολιτών κατέλαβε το κτίριο για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά στο όνομα της προστασίας, έτσι αόριστα, της ασφάλειας και της υγείας των περιοίκων, δε λειτούργησε ποτέ, καθώς πάρθηκε απόφαση να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του σε χώρο του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Δε γνωρίζω, αν λειτουργούν εκεί σήμερα.
Παράδειγμα δεύτερο: Η φιλοξενία τροφίμων του Ψυχιατρείου Σταυρούπολης στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι με το τέλος της θεραπείας τους, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων "ενεργών" πολιτών, οι οποίοι με συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κατάφεραν την ακύρωση αυτής της απόφασης. Δε γνωρίζω που φιλοξενούνται οι άνθρωποι αυτοί και αν ενσωματώθηκαν και πώς στην πραγματικότητα των υγιών συμπολιτών τους.
Παράδειγμα τρίτο: Η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε ερήμην όλων των κατοίκων της πόλης, χωρίς κανείς ως τώρα με θεσμικό ρόλο και φωνή να ζητήσει έστω έναν υποτυπώδη διάλογο για τη σκοπιμότητα και τα οφέλη του συγκεκριμένου μεγάλου έργου. Μια ομάδα "ενεργών" πολιτών ενδιαφέρθηκε και κινήθηκε ενάντια στη λογική της κατασκευής της, αλλά κατά σύμπτωση διαβιούν όλοι ή σχεδόν όλοι στο χώρο που θα επηρεαστεί περισσότερο από τη δημιουργία της, το κέντρο δηλαδή της πόλης. Δε γνωρίζω, αν όλοι αυτοί θα συγκροτούσαν ομάδα παρέμβασης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δενδροπόταμος στο δίκτυο των βασικών του υποδομών.
Αν κάνω λάθος πείτε το, αλλά, όταν μιλούμε για ενεργούς πολίτες ποιό περιεχόμενο προσδίδουμε στον όρο; Αυτό που δηλώνεται με ενάργεια στα παραπάνω παραδείγματα;
Ή μήπως πρέπει να αναφερθούμε σε εντελώς διαφορετικές παρεμβάσεις της κοινωνίας των πολιτών, για να αντιληφτούμε το πραγματικό περιεχόμενο του όρου;