25.9.08

Επιτέλους και μια ...καλή είδηση!

"Το πράσινο φως για μία νέα "τσιμεντούπολη", που θα στεγάσει την Πολυτεχνική σχολή και τμήμα της Ιατρικής του ΑΠΘ, στην υπό παραχώρηση έκταση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου στην Πολίχνη άναψε προ ημερών η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου."

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο και θαυμάστε!

1. Την ταχύτητα με την οποία η Κτηματική εταιρεία του Δημοσίου απαντά στο αίτημα της Πολυτεχνικής Σχολής
"Το παράδοξο είναι ότι, ενώ ο δήμος Πολίχνης -που δίνει το δικό του αγώνα για τη μετατροπή του χώρου σε πάρκο υπερτοπικής σημασίας- δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα κανένα έγγραφο από την ΚΕΔ σχετικά με την παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου, το πανεπιστήμιο κατάφερε να λάβει σχεδόν άμεσα θετική απάντηση στο αίτημά του."

2. Την απόφαση άμεσης εκπόνησης "master plan" από την ενδιαφερόμενη για μετεγκατάσταση στο χώρο αυτό Πολυτεχνική Σχολή.
"Μάλιστα το ΑΠΘ εκπονεί μελέτη (master plan) η οποία αφορά την πρότασή του για την ανέγερση των απαιτούμενων κτιρίων σε 220-240 στρέμματα"
"Η μελέτη που εκπονεί το πανεπιστήμιο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα"

3. Την παρωχημένη άποψη περί ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και αναβάθμισης της περιοχής
"πρόκειται για έναν σχεδιασμό που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και της τοπικής οικονομίας με την παρουσία 10.000 φοιτητών. "

4. Τη θεώρηση του πρασίνου απλώς ως διακοσμητικού στοιχείου μιας Σχολής προς ώφελος μάλιστα των κατοίκων
"το πράσινο θα είναι ένα κυρίαρχο στοιχείο για τους πολίτες", σημείωσε ο κοσμήτορας. Μάλιστα διατύπωσε την άποψη ότι είναι προτιμότερο να δημιουργήσει επιτέλους η πολιτεία μία Τεχνούπολη για την ανάπτυξη και την καινοτομία, παρά η έκταση να γίνει βορά σε καταπατητές και σε ασύδοτη ανοικοδόμηση"

Ο θαυμασμός βέβαια είναι ετυμολογικά συνώνυμος της απορίας η οποία πολλές φορές οδηγεί στην οργή. Οργή για την απαξίωση μιας ολόκληρης κοινότητας πολιτών και την υποβάθμισή τους σε παθητικά υποχείρια των εχόντων άμεση πρόσβαση στην εξουσία και τα κοιτάσμα πλούτου που συνδέονται μ' αυτή.Το Βατοπαίδι για μας δεν είναι μακριά. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, ως λογική, πρακτική, ως αντίληψη εξουσιαστική.
Η επιστήμη, ο επιστημονικός λόγος, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τις απόψεις του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής σχολής Νικόλαου Μουσιόπουλου, ανεδαφικές, ανιστόρητες, βαθύτατα συντηρητικές, επικυρώνει με τον πιο σαφή τρόπο την βαθύτατη κρίση των ΑΕΙ της χώρτας μας και την απίστευτη διαπλοκή τους με την εκάστοτε εξουσία στο όνομα της εξυπηρέτησης των όποιων συμφερόντων τους.
Μακριά από την κοινωνία, αλλά κοντά στα master plan αύξησης της ισχύος τους με βάση τη δική τους ανάγνωση σε βάρος των αναγνώσεων των πολιτών όλης της πόλης.
Που βλέπουν τον μοναδικό μεγάλο ελεύθερο χώρο της να δίνεται βορά στα διαπλεκόμενα συμφέροντα της Πολυτεχνικής Σχολής. Και όχι μόνο. Γιατί μην απατάστε.Μετά την Πολυτεχνική θα έρθει η Ιατρική, η ΕΡΤ, η Πυροσβεστική, ο τοπικός ευαγής σύλλογος μοναχών και αναξιοπαθούντων εργολάβων Θεσσαλονίκης και κάπου στην άκρη της εικόνας θα υπάρχουν τα τσιμεντένια παρτέρια πρασίνου,αντίστοιχα μ' αυτά που γέμισαν την παραλία της πόλης, ενδεικτικά της άποψης περί πρασίνου των "αρχόντων" μας
Ποιά θα είναι η αντίδρασή μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: