28.9.09

Τραγουδούμε τα όνειρά μας


Δημιουργία κήπου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου

Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, αλλά και η Θεσσαλονίκη γενικά κατέχει πρωτιά ως η ευρωπαϊκή πόλη με το λιγότερο πράσινο. Δεν είναι μία ακόμη μόδα, “οικολογικές υπερβολές”, ούτε λίγοι ακόμα αντιδραστικοί και ονειροπαρμένοι. Είναι γεγονός: Το στρατόπεδο Καρατάσου είναι η τελευταία ευκαιρία της γειτονιάς, αλλά και της πόλης μας να αναπνεύσει! Οι γενιές των γονέων και των παππούδων μας ταλανίστηκαν από κάθε είδους καρκίνο, χάνοντας τη μάχη εναντίον του πολλοί από αυτούς. Ποιος ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε εμείς ή τα παιδιά μας… Οι λόγοι είναι προφανείς: το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης μας έχει εγκλωβίσει σε τσιμεντένιες πολυκατοικίες, μακριά απ’ τη φύση, με τα καυσαέρια του αυτοκινήτου και των εργοστασίων να μας πνίγουν! Δεν υπάρχει πλέον παιδί της πόλης που να μην κινδυνεύει να εμφανίσει έστω και ήπια μορφή άσθματος. Δεν υπάρχει πλέον παιδί της πόλης που να ξέρει να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να αναγνωρίζει τα ζώα και τα φυτά. Παίζουν σε τσιμεντένιες πλατείες και γήπεδα. Οι εποχές περνάνε και εμείς το μαθαίνουμε απ’ τις ειδήσεις.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πολίχνης, προχώρησε στο σχεδιασμό δημιουργίας κήπου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε χώρο του πρώην στρατόπεδο Καρατάσου. Δείγμα της δημιουργικότητας ενός σχολείου που ανοίγεται στην κοινωνία καθιστώντας την Περιβαλλοντική εκπαίδευση πρώτη του προτεραιότητα.

Τα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου – Κορδελιού και μετά από σχετική έρευνα των προτιμήσεων των κατοίκων προχώρησε στη δημιουργία συγκεκριμένου σχεδίου διαμόρφωσης του χώρου.

Έτσι σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία και την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου έγιναν οι απαραίτητες εργασίες, προχώρησε η ομάδα μας στο φύτεμα των φυτών και σε μια δεύτερη φάση ολοκληρώθηκαν οι θεματικοί κύκλοι (ενότητες). Η υπηρεσία Πρασίνου ολοκλήρωσε το σπάρσιμο του υπόλοιπου χώρου με γκαζόν και πλέον μπορεί να ξεκινήσει την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών και πολιτών από μαθητές του σχολείου στη βάση του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα έχουμε δημιουργήσει.

Σήμερα συμμετέχουμε στην εκδήλωση του Δήμου Πολίχνης – του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και της Κίνησης Πολιτών Καρατάσου

Τραγουδούμε τα όνειρά μας – δοεκδικούμε το μέλλον μας!!!

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9/2009 στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στις 19.30 μμ, έκθεση φωτογραφίας, grafiti, ζωγραφική και μουσική βραδιά.

Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Μπράβο σας! Μας γεμίζετε χαρά.

( Η Θεσσαλονίκη η πρώτη σε λιγότερο πράσινο;;; Δηλαδή...υπάρχουν ακόμα χειρότερα του κλεινού άστεως;

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ είπε...

Μάλλον ναι. Έχουμε ην αίσθηση πως η Αθήνα, αν και σίγουρα με προβληματα ποσοτικά μεγαλύτερα, βλέπει κάποιες θετικές αλλαγές στην καθημερινότητά της. Εμείς εδώ απλά βλέπουμε τα τρένα ( όχι του Μετρο) να περνούν!