29.9.09

Εντυπώσεις

" Γιατί δεν ήρθατε να καθαρίσετε το ρέμα; ε, γιατί; " Ερώτηση αγανακτισμένου ηλικιωμένου καθώς τα μέλη της ομάδας μας ενημέρωναν για την εκδήλωση και τον σκοπό της. " Μα αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, είναι του Δήμου. Εμείς αυτό που μπορέσαμε να σχεδιάσουμε, το κάναμε και το βλέπετε" η απολογητική απάντηση την οποία όμως δεν δέχεται ο συνομιλητής " Εσάς σας ακούνε. Εμάς δεν μας υπολογίζει κανείς" μονολόγησε φεύγοντας.
Συνειδητοποιήσαμε τότε μια αλήθεια που φυσικά και γνωρίζαμε. Μια αλήθεια που εξηγούσε πιθανώς και τη μικρή ανταπόκριση των συμπολιτών μας, ακόμη και της σχολικής μας κοινότητας, στην πρόσκληση να τραγουδήσουμε τα όνειρά μας. Παραιτημένοι από χρόνια αδιαφορία των θεσμικών οργάνων, απογοητευμένοι από την απραξία ή τη χαλαρή αργοπορημένη και τελικά αναποτελεσματική δράση, εκπαιδευμένοι στην αναζήτηση ατομικών και όχι συλλογικών λύσεων, θυμωμένοι με όλους και περισσότερο με τους εαυτους μας δυσκολευόμαστε να συμμετάσχουμε αφήνοντας το κουκούλι της ιδιωτικότητάς μας. Και όταν το κάνουμε, επιζητούμε την προσοχή που μας λείπει, αναζητούμε τη λύση από τους άλλους χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το πραγματικό νόημα των γεγονότων στα οποία παριστάμεθα.
Δεν θεωρούμε πως κάναμε ή κάνουμε κάτι συνταρακτικό, κάτι επαναστατικό ή και πρωτότυπο. Αντιπαραθέσαμε όμως απέναντι στον εύκολο λόγο, τις ανέξοδες προτάσεις και τα οργανωμένα master plan των ιδεολόγων επιχειρηματιών, την έμπρακτη υλοποίηση μιας απλής ιδέας. Με τον τρόπο αυτό προβάλαμε την αξία της ενεργητικής συμμετοχής στα κοινά και ταυτόχρονα είχαμε την ευκαιρία να επιτύχουμε πολλαπλούς διδακτικούς στόχους σε μια πορεία έρευνας, οργάνωσης, σχεδιασμού, εφαρμογής και αποτίμησης του συνόλου των ενεργειών.
Έτσι χθες το βράδυ καθώς οι νότες της μουσικής απάλυναν την κούραση της μέρας αισθανόμασταν όμορφα αναλογιζόμενοι όσα έγιναν για να φτάσουμε εδώ. Τα βλέπαμε άλλωστε στην έκθεση φωτογραφίας που είχαμε ετοιμάσει, το αποτυπώσαμε στο graffiti που φτιάξαμε εκείνη την ώρα, τα γράψαμε σε ένα άσπρο χαρτόνι που στο τέλος της βραδιάς είχε φτάσει τα 15 μέτρα, με σκέψεις, συνθήματα, σκίτσα, συμβουλές όσων, λίγων, τραγούδησαν τα όνειρά τους μαζί μας χθες.

( συνεχίζεται... φυσικά!)

28.9.09

Τραγουδούμε τα όνειρά μας


Δημιουργία κήπου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου

Η δυτική Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, αλλά και η Θεσσαλονίκη γενικά κατέχει πρωτιά ως η ευρωπαϊκή πόλη με το λιγότερο πράσινο. Δεν είναι μία ακόμη μόδα, “οικολογικές υπερβολές”, ούτε λίγοι ακόμα αντιδραστικοί και ονειροπαρμένοι. Είναι γεγονός: Το στρατόπεδο Καρατάσου είναι η τελευταία ευκαιρία της γειτονιάς, αλλά και της πόλης μας να αναπνεύσει! Οι γενιές των γονέων και των παππούδων μας ταλανίστηκαν από κάθε είδους καρκίνο, χάνοντας τη μάχη εναντίον του πολλοί από αυτούς. Ποιος ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε εμείς ή τα παιδιά μας… Οι λόγοι είναι προφανείς: το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης μας έχει εγκλωβίσει σε τσιμεντένιες πολυκατοικίες, μακριά απ’ τη φύση, με τα καυσαέρια του αυτοκινήτου και των εργοστασίων να μας πνίγουν! Δεν υπάρχει πλέον παιδί της πόλης που να μην κινδυνεύει να εμφανίσει έστω και ήπια μορφή άσθματος. Δεν υπάρχει πλέον παιδί της πόλης που να ξέρει να σκαρφαλώνει στα δέντρα, να αναγνωρίζει τα ζώα και τα φυτά. Παίζουν σε τσιμεντένιες πλατείες και γήπεδα. Οι εποχές περνάνε και εμείς το μαθαίνουμε απ’ τις ειδήσεις.

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Πολίχνης, προχώρησε στο σχεδιασμό δημιουργίας κήπου περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε χώρο του πρώην στρατόπεδο Καρατάσου. Δείγμα της δημιουργικότητας ενός σχολείου που ανοίγεται στην κοινωνία καθιστώντας την Περιβαλλοντική εκπαίδευση πρώτη του προτεραιότητα.

Τα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου σε συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και το Κ.Π.Ε. Ελευθερίου – Κορδελιού και μετά από σχετική έρευνα των προτιμήσεων των κατοίκων προχώρησε στη δημιουργία συγκεκριμένου σχεδίου διαμόρφωσης του χώρου.

Έτσι σε συνεργασία με την Τεχνική υπηρεσία και την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου έγιναν οι απαραίτητες εργασίες, προχώρησε η ομάδα μας στο φύτεμα των φυτών και σε μια δεύτερη φάση ολοκληρώθηκαν οι θεματικοί κύκλοι (ενότητες). Η υπηρεσία Πρασίνου ολοκλήρωσε το σπάρσιμο του υπόλοιπου χώρου με γκαζόν και πλέον μπορεί να ξεκινήσει την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των μαθητών και πολιτών από μαθητές του σχολείου στη βάση του εκπαιδευτικού προγράμματος που θα έχουμε δημιουργήσει.

Σήμερα συμμετέχουμε στην εκδήλωση του Δήμου Πολίχνης – του Πολιτιστικού Οργανισμού, του ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού και της Κίνησης Πολιτών Καρατάσου

Τραγουδούμε τα όνειρά μας – δοεκδικούμε το μέλλον μας!!!

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/9/2009 στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου στις 19.30 μμ, έκθεση φωτογραφίας, grafiti, ζωγραφική και μουσική βραδιά.

Η περιβαλλοντική ομάδα του 2ου ΓΕΛ Πολίχνης

27.9.09

Περί αξιοκρατίας...

Δεν άντεξα μόλις το διάβασα...Αμέσως μου ήρθαν στο νου όλες οι δεσμεύσεις των διεκδικούντων τη ψήφο μας ηγετών των κομμάτων εξουσίας ( τι νεολογισμός κι αυτός, λες και τα άλλα κόμματα απλά παρίστανται για να συμπληρώνεται ένας σχετικά επαρκής αριθμος διαγωνιζομένων!) για αξιοκρατία, τερματισμό του νεποτισμού και της πάσης φύσεως διαφθοράς. Αν και αρκετά εκπαιδευμένοι πια στις αερολογίες και τις άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος υποσχέσεις, δεν παύεις να σκέφτεσαι "βρε, μήπως και κάτι πάει να αλλάξει και φρέσκος αέρας να ετοιμάζεται να περάσει στην πολιτική σκηνή της υπερδύναμης των Βαλκανίων;"
Αμέσως μετά διαβάζεις τα όσα ακολουθούν και επανέρχεσαι στη συνήθη πραγματικότητα:

"Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που εγκρίθηκε από τη Βουλή με τη συνήθη ταχεία διαδικασία, ώστε να μην γίνει άμεσα κατανοητή από τους μη μυημένους στην αποκρυπτογράφηση του ευνοιοκρατικού της χαρακτήρα, προέβλεπε τα εξής:

Οι μετακλητοί υπάλληλοι που υπηρετούσαν στη Βουλή κατά τον χρόνο λήξης των εργασιών της προηγούμενης Βουλής (την περίοδο 2004-2007) και όσοι υπηρέτησαν μέχρι το πέρας των εργασιών της Βουλής που διαλύθηκε προκειμένου να διεξαχθούν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου (2007 - 4 Σεπτεμβρίου 2009), ανεξάρτητα από την υπηρεσία από την οποία προέρχονται και τον χρόνο της υπηρεσίας τους στη Βουλή (Σ.Σ. ακόμη και... μία ημέρα) θα μπορούν να μονιμοποιηθούν και να καταλάβουν τις 260 κενές οργανικές θέσεις στο Κοινοβούλιο, με μια απλή αίτηση τρεις μήνες μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Αν έχετε ανέργους φίλους, συγγενείς, πρώην μαθητές ενημερώστε τους, για να μη χάσουν την ευκαιρία να βολευ-τούν, γνωρίζοντας βέβαια πως εισέρχονται σε μια τόσο βαριά και ανθυγιεινή εργασία που μόνο πολύ ικανοί και μυημένοι δύνανται να ανταποκριθούν...

21.9.09

Καλή σχολική χρονιά

Μόνιμο το πρόβλημα της αρχής. Ακόμη και στο σχολείο, όταν προσπαθούσα να παραθέσω τις σκέψεις μου με αφορμή ένα εξαιρετικά έξυπνο θέμα του τύπου "Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα. Τι θέλει να πει ο ποιητής για τις αρετές που πρέπει να διακρίνουν έναν σύγχρονο άνθρωπο" δύσκολα κατόρθωνα να γράψω τις πρώτες γραμμές. Όταν το έκανα όμως είχα χάσει αρκετό χρόνο για να ολοκληρώσω με αξιοπρέπεια την έκθεσή μου!
Στο προσωπικό μου blog η έννοια του χρόνου έχει ασφαλώς μια άλλη σημασία, οπως και οι απαιτήσεις για ολοκλήρωση ή συνέχεια. Αποτελεί προσωπική επιθυμία και υλοποίηση υποκειμενικών προθέσεων, οπότε μάλλον δεν αφορά και κανέναν άλλο εκτός από το δημιουργό του. Παρόλα αυτά με υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ελάχιστους αναγνώστες μου εγκαινιάζω τη νέα περίοδο ευχόμενος καλή σχολική χρονιά σε όλους, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Μια χρονιά που για το σχολείο μου, το 2ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης δε ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς, θα γράψω γι΄αυτό σε επόμενα σημειώματα. Θέλω επίσης να ευχηθώ υγεία και προκοπή σε όλα τα παιδιά που μπαίνουν στο στίβο της ζωής με ελπίδα και αισιοδοξία. Ας μην αφήσουμε να μας πάρει από κάτω η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παραίτησης, απαξίωσης, εξαχρείωσης των πάντων που επικρατεί στη δημόσια έκφρασή της.