5.1.09

Ταινίες


Ένα γουέστερν από τα παλιά. Με όλους τους κυρίαρχους κώδικες του είδους με μια εξαιρετικά καθαρή και πρωτότυπη σκηνοθετική οπτική. Στιβαροί δραματουργικά ήρωες και τελετουργική η πορεία προς το τέλος μιας εποχής. Της εποχής των ηρώων, των κωδίκων και των συμβάσεών τους. Και αφετηρία μιας άλλης εποχής με τα δεδομένα να καθορίζονται πια από την δύναμη της οικονομίας της αγοράς. Κάπου στη μέση και η γυναικεία μορφή να παρουσιάζεται μάλλον όχι και τόσο κολακευτικά.




Είδα την ταινία, μετά την επιστροφή μας από την Ισπανία και το Οβίεδο, με το δεύτερο σε πρωταγωνιστικό ρόλο όπως και η Βαρκελώνη. Δεν μου θύμισε ιδιαίτερα όυτε την πόλη που γνώρισα για λίγο, ούτε τον Allen που ήξερα από παλιά. Μου άρεσαν πάντως όλες οι γυναίκες της ταινίας, οι Johanson, Hall και η ασύγκριτη νευρωτική Cruz. Το μεσογειακό φως και η αξεπέραστη Βαρκελώνη αποτελούν το καταλληλότερο υπόβαθρό για να αναπτυχθεί η φιλολογία του Allen για τον έρωτα, την αγάπη, την πίστη, την ευτυχία και τη δυνατότητά μας να την κατακτήσουμε.










Η μεταμόρφωση ενός ηλικιωμένου, αρτηριοσκληρωτικού, μέσου ρατσιστή Αμερικανού σε έναν ουμανιστή πρόθυμο να ολοκληρώσει τη ζωή του με μια μεγαλειώδη πράξη αλτρουϊσμού. Η ταινία δέχτηκε αντιφατικές κριτικές, αλλά εμένα μου άρεσε πολύ. Αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας σε μια περίοδο που η πολιτική σκηνή των ΗΠΑ αλλάζει μορφή και ίσως περιεχόμενο.






Μετά το "Ανάμεσα στους τοίχους" άλλη μια ταινία γυρισμένη σε ένα Γερμανικό λύκειο αυτή τη φορά με θέμα ένα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα με τη μορφή ενός πειράματος. Πολλές φορές πειραματιστήκαμε στην τάξη άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με αποτυχία. Ο ήρωας της ταινίας αποδομεί σε μια εβδομάδα την πίστη των μαθητών του πως σε μια ευνομούμενη δυτική δημοκρατία δεν είναι δυνατόν να εδραιωθεί μια δικτατορία. Στο τέλος, ξεπερνώντας τη συναισθηματική φόρτιση, εύλογη για όλους όσους δίδαξαν και διδάσκουν σε πραγματικές τάξεις, δεν μπόρεσα να αποφύγω τους συνειρμούς με όσα συνέβησαν με αφετηρία τη δολοφονία του Γρηγοροπουλου. Την ίδια τη δολοφονία και τα όσα εξελίχθηκαν μετά. Ο φασισμός είναι δυστυχώς απόλυτα ελκυστικός και γι' αυτό απίστευτα επικίνδυνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: