5.11.09

Άρθρο στην εφημερίδα Μακεδονία

Μητροπολιτικό πάρκο με ελεύθερους χώρους για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές χρήσεις ζητούν οι κάτοικοι του δήμου Πολίχνης να δημιουργηθεί στην έκταση των 689 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου “Καρατάσιου”.

“Το ‘Καρατάσιου’ μπορεί να αποτελέσει για τη Δυτική Θεσσαλονίκη έναν πολύτιμο πνεύμονα ζωής, έναν χώρο διαφυγής από τον ασφυκτικό κλοιό του μπετόν και των αυτοκινήτων. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να αφήσουμε λίγο πράσινο στα παιδιά μας, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσουν ανθρώπινα”, αναφέρει στη “ΜτΚ” ο κ. Σάκης Λαζαρίδης, εκπρόσωπος της “Κίνησης πολιτών για το στρατόπεδο Καρατάσιου”, μιας κίνησης που δημιουργήθηκε για να αποδοθεί το στρατόπεδο στους κατοίκους.
Η άποψη των κατοίκων διατυπώθηκε και σε έρευνα που έγινε από το 2ο Γενικό Λύκειο Πολίχνης. Οι μαθητές του σχολείου, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, δημιούργησαν έναν μικρό περιβαλλοντικό κήπο εντός του στρατοπέδου, τον οποίο συντηρούν εδώ και δύο χρόνια. Ο μικρός αυτός κήπος, όπως λένε, δίνει το στίγμα για το πώς πρέπει να γίνει όλο το στρατόπεδο.
“Για να φτιάξουμε αυτόν τον κήπο συνεργαστήκαμε με τον δήμο Πολίχνης και με αρχιτέκτονες τοπίου του ΕΘΙΑΓΕ. Οι επιστήμονες μας είπαν ότι για να σχεδιάσουμε τον κήπο πρέπει πρώτα να ξέρουμε τι θέλουν οι άνθρωποι που κατοικούν τριγύρω από το στρατόπεδο. Έτσι, συντάξαμε ένα ερωτηματολόγιο και ρωτήσαμε όσους μένουν σε μια μεγάλη ακτίνα. Όπως διαπιστώθηκε, όλοι θέλουν να γίνει το ‘Καρατάσιου’ ένας πνεύμονας πρασίνου”, περιγράφει ο κ. Ευθύμιος Παπαδημητρίου, φιλόλογος του 2ου Λυκείου, και προσθέτει πως “η λογική του κήπου είναι ότι ενστερνιζόμαστε την άποψη των κατοίκων και δείχνουμε στην τοπική κοινωνία ότι το σχολείο συμμετέχει ενεργά. Τα παιδιά εκφράζουν την άποψή τους όχι με λόγια αλλά με έργο”.
Τον κήπο του λυκείου εντός του πρώην στρατοπέδου τον περιποιούνται με πολύ μεράκι μαθητές αλλά και απόφοιτοι του σχολείου που συμμετείχαν στη δημιουργία του. “Η προσπάθεια για την τοπική κοινωνία συνεχίζεται και μετά το σχολείο. Στηρίζουμε τη διεκδίκηση του χώρου για δημιουργία πάρκων”, αναφέρει η κ. Κατερίνα Μοσχούλα, φοιτήτρια στο β’ έτος Βιολογίας στο ΑΠΘ.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Σύμφωνα με τον βιολόγο Γιώργο Χατζηγεωργίου, “ο κήπος έχει εκπαιδευτική λειτουργία. Εδώ κάνουμε μαθήματα περιβαλλοντικών επιστημών, ενώ οι μαθητές που συμμετέχουν θα διδάσκουν στη συνέχεια παιδιά του δημοτικού. Δεν θέλουμε να γίνει οικιστική παρέμβαση και το στρατόπεδο να μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης εργολάβων. Πρέπει το στρατόπεδο να δοθεί στους κατοίκους, να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια υπάρχουν πολλές ορέξεις για το χώρο και πρέπει να τις ανακόψουμε”.
Το στρατόπεδο “Καρατάσιου” ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Από τη συνολική έκταση απαλλοτριώθηκαν 540 στρέμματα για να γίνει η περιφερειακή οδός και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. “Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί το στρατόπεδο”, δηλώνει ο κ. Χατζηγεωργίου.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: