2.7.09

Το τέλος ενός απίστευτης ανοησίας έργου

Αν ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, τότε πραγματικά πρόκειται για μια μεγάλη νίκη των κοινωνικών κινημάτων, για μια μεγάλη νίκη των ενεργών πολιτών ενάντια στην αφασία των σχεδιασμών και αποφάσεων ερήμην της λογικής και του ευρύτερου κοινωνικού ωφέλους.
Η υποθαλάσσια ακυρώνεται οριστικά! Το έργο που θα βίαζε κυριολεκτικά το παραθαλάσσιο τοπίο της πόλης μας, το έργο που θα μας καθιστούσε ομήρους των εταιριών που θα το κατασκεύαζαν, το έργο που θα υποθήκευε το μέλλον και τις ελπίδες μας για μια καλύτερη, πιο ανθρώπινη ζωή στη Θεσσαλονίκη βουλιάζει αργά αργά στα ήρεμα γαλάζια νερά του Θερμαϊκού φέρνοντας μια ανάσα δροσιάς και αισιοδοξίας σε όλους μας. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι συμμετείχαν στον αγώνα αυτό, λοιδωρούμενοι ποικιλοτρόπως από τα γνωστά φερέφωνα όλων των εξουσιών.
Παρατήρηση 1: Το άρθρο αναγράφει και τα ακόλουθα:
" Η ακύρωση του έργου μετακυλίει, όπως είναι εύλογο, ένα μεγάλο κόστος στους πολίτες, καθώς πλέον οι τράπεζες, που δέσμευσαν για δύο χρόνια τα 472 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν για το έργο, θα διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους. Ήδη άλλωστε καταβάλλονται οι αναλογούντες τόκοι. Από την άλλη και η ανάδοχος κοινοπραξία που ήδη έχει κάνει τις γεωλογικές μελέτες, προεργασίες και απασχολούσε για δύο χρόνια προσωπικό θα απαιτήσει να αναληφθεί το κόστος από το ελληνικό δημόσιο. Στο τέλος, οι φορολογούμενοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τη ζημιά, που υπολογίζεται ότι ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.¨
Ως πότε οι πολίτες θα πληρώνουν τις εσφαλμένες πολιτικές επιλογές; Ως πότε οι πολίτες θα επωμίζονται τα απόνερα των ζημιογόνων σχεδιασμών, των σχεδιασμών και των αποφάσεων με μόνο κριτήριο τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ορισμένων; Ως πότε θα έιμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε για σχεδιασμούς και αποφάσεις που έγιναν ερήμη μας;
Παρατήρηση 2: "Ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά να γίνει το έργο, με τη μέθοδο του μετροπόντικα, όπως αποφασίστηκε μετά τις τροποποιήσεις. Επίσης, προτείνει πρόσθετη μελέτη για τις εξόδους της υποθαλάσσιας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στην παραλιακή οδό και στο μέτωπο της νέας παραλίας"
Τι άλλο να πεις για τον πιο οικοκτόνο δήμο της οικουμένης;
Παρατήρηση 3:" “Περιμένω τις επίσημες ανακοινώσεις τις κυβέρνησης, για να δούμε το περιεχόμενό τους, τους λόγους της ακύρωσης και τι προτίθεται να κάνει στο εξής, και θα τοποθετηθούμε”, δήλωσε στη “Μ” ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ α’ Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα δημοσίων έργων"
Δεν περίμενα άλλη αντίδραση από πολιτικούς και κόμματα μιας άλλης, τόσο παρωχημένης εποχής που τρομάζεις όταν σκέφτεσαι πως εναλλασσόμενοι/α μας κυβερνούν τόσα χρόνια.
Παρακολουθήστε μέρος του ντοκιμαντέρ του Μάνου Παπαδάκη "Μια τρύπα στο νερό", το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το 2008.


1 σχόλιο:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Θυμάμαι, μαθητής, καμιά φορά στα μαθηματικά έβρισκα τη λύση απίθανους δρόμους ακολουθώντας, ανορθόδοξα, σχεδόν τυχαία.
Κάπως έτσι μου φαίνεται οδηγείται και το έργο στο τέλος του..
Έστω κι έτσι, όμως. "Το αποτέλεσμα μετράει", που έλεγα και πεισμωμένος στο μαθηματικό μου, όταν με ειρωνευόταν...

Τέλος και για την ..."ιστολογική" μας περίοδο.
Καλό καλοκαίρι κι ας ελπίσουμε πως από Σεπτέμβρη πάλι στα...δίχτυα του δικτύου θα πιαστούμε.