12.11.08

Σχολείο και μαφία

" Γράφετε πολύ για τους νέους της περιοχής. Εφηβους από τα γκέτο, που μεγαλώνουν με το όπλο στο χέρι και το όνειρο να γίνουν ο «Σημαδεμένος». Πώς αλλάζει μια τέτοια φιλοσοφία ζωής;

«Ενας από τους πιο δημοφιλείς στόχους των εγκληματιών στα γκέτο όπως η Σκάμπια είναι τα σχολεία, που τα καταστρέφουν με βίαιες επιδρομές. Από την μια μεριά είναι το κράτος που αρκείται σε σποραδικές δημόσιες εκδηλώσεις αλληλλεγγύης στον πληθυσμό και από την άλλη είναι η μαφία, που ξέρει πολύ καλά ότι στον πόλεμο για την κυριαρχία τα σχολεία, αλλά και κάθε μέρος όπου οι νέοι εκπαιδεύονται ή κοινωνικοποιούνται πρέπει να καταστραφεί. Αυτοί έχουν καταλάβει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδίσεις τους εφήβους να μορφωθούν και να αναπτύξουν κοινωνική συνείδηση, την μόνη τους θωράκιση απέναντι στη βαρβαρότητα».

- Πώς κυβερνάει η μαφία, με τον φόβο, το χρήμα, τη διαφθορά των αρχών;

«Ολα αυτά είναι οι συνέπειες της κυριαρχίας της. Τα θεμέλιά της βρίσκονται στο παρελθόν, στην αδυναμία των εθνικών και τοπικών αρχών να σχεδιάσουν ένα βιώσιμο μέλλον για την ανάπτυξη της νότιας Ιταλίας».

Η προβολή της ταινίας Γόμορρα, έφερε στη μνήμη μου μια συνέντευξη του συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε με τις παραπάνω απόψεις να λειτουργούν προκλητικά για μένα.
Ειλικρινά, σκέφτηκα πως εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα θα μπορούσα να τοποθετήσω στη θέση της μαφίας άλλα υποκείμενα και το νόημα να μην αλλάξει. Γιατί, πώς να ερμηνεύσει κανείς τις συντονισμένες προσπάθειες απονοηματοδότησης της καθημερινής παιδαγωγικής πράξης με ταυτόχρονο σχηματισμό νοήματος σε άλλους χώρους από τα μηχανιστικά φροντιστήρια, μέχρι τις μυλόπετρες των μεσημεριανών εκπομπών κοινωνικής κριτικής;
Ένα ζωντανό, δημιουργικό, ευφάνταστο, ανοικτό στην κοινωνία σχολείο προκαλεί φόβο σε όσους δεν θέλουν να διακυβευθεί η ακώλυτη εξουσία τους, μικρή ή μεγάλη. Φαντάζεστε μαθητές να ψάχνουν, να ερευνούν, να ασκούν κριτική, να δημιουργούν, να παρεμβαίνουν; Θα διαμορφώνονταν συνθήκες διασάλευσης της πρωτοκαθεδρίας των συμφερόντων της σύγχρονης βαρβαρότητας. Στο ερώτημα τι μπορεί ή πρέπει να γίνει την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι οι ιταλοί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί απέναντι στην κρατική μαφία πια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: