6.11.08

Ο κήπος (συνέχεια)




Η δημιουργία ενός πρότυπου κήπου στο χώρο του στρατοπέδου Καρατάσιου, συνδέονταν με την επιθυμία μας να προβάλλουμε το αίτημα της απόδοσής του στην τοπική κοινωνία ως χώρου πρασίνου και πολιτισμού, ως του αναγκαίου πολύτιμου φυσικού πόρου για τη βελτίωση της υποβαθμισμένης ποιότητας ζωής των δυτικών συνοικιών.
Προχωρήσαμε στη δημιουργία ερωτηματολογίου το οποίο διαθέσαμε στους κατοίκους που βρίσκονταν περιμετρικά του στρατοπέδου. Με βάση τις απαντήσεις τους κατάληξαμε σε ένα πρώτο συμπέρασμα για τις επιθυμίες των κατοίκων της περιοχής.
Το επόμενο βήμα ήταν η συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο ευγενικά δέχτηκε να συνεργαστεί μαζί μας, αναλαμβάνοντας την επιστημονική καθοδήγηση αλλά και την προμήθεια ενός μέρος των φυτών. Επισκεφτήκαμε τους χώρους του, ενημερωθήκαμε για τις δραστηριότητές του, ξεναγηθήκαμε στα εργαστήριά του και στους κήπους τους και στη συνέχεια συνεργαστήκαμε για να σχεδιάσουμε μια πρώτη μορφή του κήπου για το στρατόπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου.

Το σχέδιο στο οποίο καταλήξαμε ήταν αντιπροσωπευτικό των επιδιώξεων μας και των επιθυμιών των κατοίκων.
Αναλυτικά: Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε κύκλους με διακοσμητικά αρωματικά φυτά οι οποίοι θα συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο στρωμένο με πλάκες. Στον ένα κύκλο θα υπάρχουν και καλλωπιστικά φυτά, ενώ οι άλλοι κύκλοι θα έχουν μόνο γρασίδι. Αυτούς τους κύκλους θα τους αξιοποιούμε στην οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται στους μαθητές άλλων σχολείων και στους κατοίκους της περιοχής. Στο κέντρο θα υπάρχει ενα μικρό υψωμα περιτριγυρισμένο με λουλούδια και πιθανόν με διακοσμητικό βράχο.
Αφού καταλήξαμε στο σχέδιο ακολοὐθησε η επικοινωνία με το δήμο και τις υπηρεσίες του για τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων ( αρδευτικό δίκτυο, προμήθεια υλικών), ώστε να ξεκινήσουμε τη διαμόρφωση.
Κι εκεί βρισκόμαστε ακόμη.
(Συνέχεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: