26.9.06

Σχέδια

Συννεφιασμένη μέρα. Άρχισε και να βρέχει. Σήμερα ασχοληθήκαμε κυρίως με σχεδιασμό. Σχεδιάσαμε μια μικρή έρευνα μέσω ερωτηματολογίου με την οποία θα προσπαθήσουμε να διαγνώσουμε τις προσδοκίες  των εκπαιδευτικών από τα επιμορφωτικά σεμινάρια στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τις αδυναμίες του συστήματος επιμόρφωσης που ακολουθούσαμε ως τώρα, τονίζοντας περισσότερο τις όποιες αρετές. Η προώθηση της Περιβαλλοντικής Αγωγής – Εκπαίδευσης αποτελεί την κύρια προσπάθειά μας. Θέλουμε όμως να απευθυνθούμε σε έναν μεγαλύτερο αριθμό συναδέλφων που ως τώρα δε θέλησαν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα Π.Ε. ή ακόμη περισσότερο αγνοούν την ύπαρξη της.
Πολλοί συνάδελφοι άλλωστε εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να θεωρούν περιττές και ανώφελες τις δραστηριότητες των περιβαλλοντικών ομάδων, θεωρώντας ότι λειτουργούν εις βάρος του κύριου εκπαιδευτικού μας έργου. Να αναπαράγουμε κοινότοπη μασημένη γνώση, ώστε οι μαθητές μας να αξιολογηθούν με επιτυχία στις όποιες εξετάσεις, σχολικές, περιφερειακές, εθνικές… Η πράξη φανερώνει πως ούτε αυτό κάνουμε σωστά.
Το όνειρο ενός σχολείου ανοικτού στην κοινωνία και τις προκλήσεις των καιρών, σχολείου δημιουργίας και ελεύθερης έκφρασης, κριτικής και διαλόγου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Αυτό κι αν είναι μαξιμαλιστικό αίτημα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: