9.3.09

Μύθοι

Στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης το μεγαλύτερο βήμα που έγινε ποτέ ήταν το πέρασμα από το μύθο, τη μυθολογική εξήγηση και ερμηνεία του κόσμου στην ορθολογική, αιτιοκρατική προσέγγιση, βήμα που φιλοξένησαν τα χώματα της Ιωνίας μέσα από το Ζήνωνα, τον Ηράκλειτο, τον Ξενοφάνη και άλλους τους προσωκρατικούς λεγόμενους φιλοσόφους.
Ο ορθός λόγος, κατάκτηση του ανθρώπινου πνεύματος και προσφορά του ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο τιμάται καθημερινά από τους συνεχιστές, κληρονόμους με ποικίλους τρόπους, μέσα από τους οποίους μορφώνεται ουσιαστικά μια νέα μυθολογία.
( Ακολουθεί μια μη αναλυτική και ταξινομημένη καταγραφή αστικών, πολιτικών, αθλητικών μύθων των ορθολογιστών του 21ου αιώνα)
1. Ο λαός έχει ένα άλάνθαστο λριτήριο στην εκλογή των πολιτικών του ταγών
( Ναι, γι' αυτό ο Κανένας έχει την τιμητική του σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων χρόνων. Ο λαϊκισμός φυσικά που αποπνέει αυτός μύθος δεν είναι ο μοναδικός...)
2. Χαρίζουμε τη νίκη στο θαυμάσιο λαό μας, που χωρίς αυτόν δεν θα την κατακτούσαμε
(Ο λαϊκισμός των αθλητικών παραγόντων που το μόνο που επιθυμούν είναι η αξιοποίηση για δικό τους οικονομικό ή πολιτικό ώφελος της μάζας των ανώριμων οπαδών της ομάδας τους. Η αλήθεια είναι πως κανένας λαός δεν μπορεί να σου δώσει τη νίκη, αν δεν την αξίζεις ή δεν σου την προσφέροουν τα λειτουργούντα κυκλώματα)
3. Η εκπαίδευση δεν χρειάζεται χρήματα. Αυτό που θέλει έιναι σωστή διαχείρηση και αξιολόγηση του υπάρχοντος δυναμικού
(Αναπαραγόμενο από πολλούς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πραγματικότητα εκπαιδευτικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο. Σε συστήματα που οργανώθηκαν με κυρίαρχη την αντίληψη πως η καλύτερη επένδυση είναι η επένδυση στην παιδεία και στον πολιτισμό. Εδώ εξακολουθούμε να θεωρούμε ως αναπτυξιακή πολιτική τη δημιουργία δρόμων, οικισμών και τις επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα χωρίς αντίκρυσμα)
4. Όλα μπορούμε να τα μειώσουμε εκτός από τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, τις εθνικές αμυντικές μας δαπάνες, το υπερτροφικό στρατιωτικό δυναμικό. Γιατί όπως ξέρετε όλοι επιβουλεύονται την πανάρχαια γη των προγόνων μας
( Φυσικά, δεν μπορεί να τεθεί σε αμφισβήτηση το δικάιωμα των μεσαζόντων, των προμηθευτών, των όσων εμπλέκονται με τις μιζες αγοράς των οπλικών συστημάτων σε ένα καλύτερο μέλλον. Και από την άλλη είναι σε όλους γνωστός ο αναπτυξιακός ρόλος των στρατοπέδων σε κάθε τοπική κοινωνία και των στελεχών του στρατεύματος. Άλλωστε γι' αυτό το λόγο τους συνταξιοδοτούμε σε μικρή ηλικία, για να συνεχίσουν να προσφέρουν με το αζημίωτο τις υπηρεσίες τους και σε άλλους τομείς)
5. Οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές, οι εφοριακοί, οι γιατροί, οι αστυνομικοί είναι άχρηστοι, κλέφτες....και ό,τι άλλο θέλετε
( Ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι πάναγνοι και έντιμοι, ξυπνούν καθημερινά με το καλό της πατρίδας και του έθνους στη σκέψη τους)
6. Οι καινοτόμες δράσεις αποτελούν ό,τι πιο προωθημένο έχει να προσφέρει το σημερινό σχολείο
( Γι' αυτό και τις περιθωριοποιούμε βάζοντας πολλαπλά εμπόδια και αναπαράγοντας ένα μοντέλο για τη γνώση αναντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής. Χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, χωρίς πραγματική εισαγωγη των Νέων τεχνολογιών στην καθημερινή διδακτική πράξη)
Σταματώ εδώ, όχι γιατί εξαντλήθηκαν οι μύθοι, αλλά για να περιμένω και τη δική σας άποψη περί μύθων και αλήθειας.

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Εύστοχα...
Το εφιαλτικό είναι η ευκολία με την οποία αναπαράγονται και κληροδοτούνται στους επόμενους οι ποικίλοι μύθοι, όσο και η δυσκολία με την οποία αντιστέκεται ο νους σ' αυτούς - όταν δεν κάνει επίμονες προσπάθειες να διατηρείται ζωντανός..

Papadimitriou είπε...

Μα αυτή δεν είναι και η αιτία της μακροβιότητάς τους; Η κριτική σκέψη, ζητούμενο κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης( εντάξει λέμε και ένα αστείο)θα βοηθούσε στην κατακρήμνισή τους. Μα ποιος το θέλει αυτό;