15.3.09

Μαθητικός τύπος

Με την ευκαιρία της έκδοσης του 12ου φύλλου της εφημερίδας του σχολείου μας, την οποία εκδίδουμε για έβδομη χρονιά, πήραμε μέρος την Τετάρτη 11 Μαρτίου σε συνάντηση που οργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών του Δήμου Νεάπολης, με θέμα τα μαθητικά έντυπα με τις ποικίλες μορφές τους, αφίσα , εφημερίδα, βιβλία και περιοδικά.
Η συμμετοχή ήταν μικρή έως απογοητευτική. Περίμενα να υπάρχουν πολλές μαθητικές ομάδες αλλά ήταν λιγοστές και μάλιστα μόνο δύο εφημερίδες, η δική μας και η πρωτοεκδιδόμενη ΓΑΙΑ με συμμετοχή όμως διαφορετικών σχολείων και κατεύθυνση στην εγκυκλοπαιδική ενημέρωση σε περιβαλλοντικά θέματα. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις με πρώτη την παρουσίαση του συναδέλφου Άρη Μπιτσιώρη της εμπειρίας του στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Κορδελιού. Αναφέρθηκε στην πλούσια εκδοτική προσπάθεια του σχολέιου του, επισημαίνοντας πόσο σημαντικός έιναι ο γραπτός λόγος στην εποχή της εικόνας, σ' αυτό που μένει και μπορεί να αναζητηθεί.
Ο δημοσιογράφος Χ. Μάτης, του Αθηναϊκού -Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων μίλησε για τη διαφορά των δικού του χρόνων από τα σημερινά, για το πόσο πλούσια είναι η σχολική ζωή, πόσο ωραίο να μπορεί να βλέπει κανείς τυπωμένο το όνομά του. Ειδικά, σε μια εποχή στην οποία εμφανίζεται μείωση στην κυκλοφορία των εφημερίδων, είναι πολύ γόνιμα τα μαθητικά φύλλα και η άσκηση σ' αυτά συγγραφέων και αναγνωστών. Εντύπωση έκανε η άποψή του πως η ενασχόληση με το μαθητικό τύπο αποτελεί και προπομπό πολιτικής καριέρας!

Μίλησε η εκπρόσωπός μας, η Αιμιλία, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στην εφημερίδα μας και στη δική της εμπειρία. Με υπερηφάνεια τόνισε πως η εκδοτική μας προσπάθεια μετράει ήδη επτά χρόνια ζωής με αρκετά από πρώτα μέλη της να είναι τώρα επιστήμονες, επαγγελματίες, φοιτητές και μάλιστα κάποιοι απο αυτους γράφουν ακόμη σ' αυτή.
Στη συνέχεια ο Αντώνης Κατάβελος, γραφίστας του ΕΠΑΛ Νεάπολης έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με έμφαση στην τέχνη της γραφιστικής, της αφίσας, της διαφήμισης.
Αν και η εκδήλωση δεν είχε τελειώσει, έπρεπε να αποχωρήσουμε λόχω χρόνου και φόρτου υποχρεώσεων μαθητών και συνοδών καθηγητών.

2 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τα συγχαρητήριά μας, σε παιδιά και μεγάλους.
Δε γίνεται με κάποιον τρόπο να γίνουμε, το 6ο Λύκειο Καλλιθέας, συνδρομητές;
Ή, ακόμα, αν θελήσετε κάποια συνεργασία μας, κάποια συμμετοχή, κάποιο αρθράκι, κάποια ανταπόκριση, εδώ είμαστε!
Καλή συνέχεια, σε δημοσιογράφους και μη!

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ είπε...

Ευχαριστούμε γαι τα καλά σας λόγια. Στο blog της ομάδας μας www.2gelpolich.wordpress.com έχουμε ανεβάσει το τελευταίο τεύχος. Θα ανεβάσουμε και τα άλλα συν τω χρόνω! Περιμένουμε με χαρά τη συμμετοχή σας.