2.3.09

Στην πορεία για τον...κήπο

Γνωρίζετε από παλιότερα σημειώματα την προσπάθειά μας να οργανώσουμε έναν κήπο μέσα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Χώρος ο οποίος διεκδικείται από διάφορους φορείς με τελευταία εξέλιξη την πρόθεση της Πολυτεχνικής Σχολής να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο master plan μετεγκατάστασης της Σχολής στο Καρατάσιου. Πλουσιοπάροχο και πολύφερνο με μια μικρή λεπτομέρεια: Δόμηση για μια ακόμη φορά σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης μας.

Το δικό μας master plan δημιουργίας του κήπου δεν υπόσχεται οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, δεν προσφέρει θέσεις στάθμευσης στον πολυάριθμο στόλο των κυκλοφορούντων οχημάτων στην πόλη μας, δεν δημιουργεί οικιστική ζώνη μέσα σε πάρκο για έχοντες και κατέχοντες. Εμείς θεωρούμε πως ο χώρος αυτός πρέπει να μείνει ελεύθερος για όλους τους πολίτες της πόλης, αποδίδοντας αξία στον αέρα, τη γη, το νερό που αιώνες εξακολουθεί να κυλά διασχίζοντάς τον.
Η προσπάθειά μας πέρασε από διάφορα στάδια μέχρι να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά. Σας θυμίζω: Τις συζητήσεις, την απόφαση της ομάδας μας, τις επισκέψεις μέσα στο στρατόπεδο, το αίτημα για παραχώρηση χώρου, την αποδοχή του, τη συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και το ΚΠΕ Ελευθερίου-Κορδελιού, τη δημιουργία ερωτηματολογίου, τον πρώτο σχεδιασμό, το τελικό σχέδιο με τις επισημάνσεις της συνεργάτιδάς μας στο ΕΘΙΑΓΕ και τις συνεχείς οχλήσεις προς το Δήμο για να υλοποιηθούν τεχνικές εργασίες απαραίτητες, πριν εντάξουμε τα παιδιά στο υλικοτεχνικό κομμάτι δημιουργίας του κήπου μας.
Υπενθυμίζω επίσης πως όταν πάρει ο χώρος μια μορφή που να πλησιάζει όσο γίνεται στο αρχικό μας σχέδιο υπάρχει και το παιδαγωγικό κομμάτι του σχεδιασμού. Στον κήπο μας θα υπάρχουν κύκλοι διατεταγμένοι σε όλη την έκτασή του στους οποίους η ομάδα μας θα οργανώνει μικρά προγράμματα για μαθητές του Δημοτικού σχολείου αλλά και ενηλίκους με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.
Βέβαια, όσα προηγήθηκαν εντάσσονται, πρέπει να το τονίσω, στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται και με τη Κίνηση πολιτών του Δήμου για την απόδοση του στρατοπέδου στους πολίτες και όχι στους εργολάβους.

Την προηγούμενη εβδομάδα βρεθήκαμε στο χώρο, συνεργαστήκαμε με τους υπευθυνους του ΕΘΙΑΓΕ ( επισήμανση: η αρχιτέκτονας κήπων με την οποία συνεργαζόμασταν, η Μαρίνα απολύθηκε, αφού τελείωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το οποίο εργαζότανε. Ήταν όμως μαζί μας στη συνάντηση και την ευχαριστούμε γι' αυτό) και αποφασίσαμε τα επόμενα βήματα.
1. Διευθέτηση από τη Διεύθυνση Πρασίνου του κεντρικού κύκλου με μείωση του κύκλου και όγκου χώματος
2. Τοποθέτηση του γεωυφάσματος και των πρώτων 100 φυτών από τα παιδιά με τη βοήθεια του ΕΘΙΑΓΕ
3. Δημιουργία των υπολοίπων κύκλων
4. Τακτοποίηση με φρέζα του χώματος σε όλο τον κήπο
5. Τοποθέτηση επεξηγηματικών πινακίδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: