27.1.10

Ελεύθεροι χώροι

Σήμερα έχουμε το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου με το πρόγραμμα Ελεύθεροι χώροι. Μας επισκέφτηκαν και άλλη φορά και έτσι υπάρχει μια μεγαλύτερη άνεση να συζητήσουμε προσεγγίζοντας τους ελεύθερους χώρους με αφετηρία την πρόθεσή τους να διαμορφώσουν τη σχολική αυλή φυτεύοντας δέντρα .
Όπως κάνουμε κάθε φορά προσπαθήσαμε να ορίσουμε το θέμα μας μέσα από τις εμπειρίες και τα βιώματα των παιδιών. Συμπέρασμα: Ελεύθερος χώρος είναι: Το πάρκο, η πλατεία του Ευόσμου, μια αυλή ενός σπιτιού, καφετέριες, φροντιστήρια, παγκάκια στην αυλή μια εκκλησίας, πολυκατοικίες με λίγα ανοίγματα, μια αίσθηση πως η φύση, το πράσινο είναι κάπου έξω, μακριά ή στα λουλούδια που κρατούσε στο χέρι της μια μαθήτρια στο σχέδιο που μας παρουσίασε.
Ήταν εμφανής η συσχέτιση ελεύθερου χώρου με τον ελεύθερο χρόνο και κυρίαρχο και στα δύο το επίθετο ελεύθερος. Τελικά ελεύθερος χώρος σύμφωνα με τα παιδιά ήταν το μέρος που τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα.
Θα ανακεφαλαιώσουμε σε λίγο, μετά το διάλειμμα και θα προσπαθήσουμε να συσχετίσουμε τα πρώτα συμπεράσματα με τις εντυπώσεις από την έρευνα πεδίου στο χώρο του Ελευθερίου Κορδελιού. Κάνει κρύο αλλά αυτό δεν θα μας πτοήσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: