26.1.10

Ένας σοβαρός άνθρωπος


Αν πιστεύετε πραγματικά πως η σοβαρότητα είναι, όπως ισχυριζόμαστε καθημερινά στους μαθητές μας, ένας σίγουρος δρόμος προς την επιτυχία, την ασφάλεια, τη σιγουριά, τότε η νέα ταινία των αδελφών Κοέν, "A serious man", δεν ενδείκνυται για σας.
Αν πιστεύετε πως "τα μαθηματικά είναι η τέχνη του εφικτού" και ο κόσμος γύρω σας ερμηνεύεται με εγκυρότητα και αντικειμενικότητα χάρη στα σύμβολα, στους κώδικες και τους κανόνες που διέπουν τις σχέσεις τους, τότε καλύτερα να πάτε να δείτε το "Avatar".
Αν σας έχει αηδιάσει η εμμονή των αμερικανών σκηνοθετών να παρουσιάζουν μια τέλεια όψη της αγίας οικογένειας, της πατρίδας και του έθνους τους, σας συνιστώ να αφήσετε τα blockbuster και να βυθιστείτε στο χιόνι που σιγανά μα σταθερά καλύπτει τα παντα στην απίστευτη έναρξη αυτής της ταινίας.
Ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, μαθηματικός, υπάλληλος δηλαδή, πατέρας δύο εφήβων που τον απαξιώνουν καθημερινά, σύζυγος μεν, απατημένος δε, αδελφός, Εβραίος, Αμερικανός. Ρόλοι, χαρακτήρες σύμβολα, κώδικες που λογικά θα έδιναν μια προβλέψιμη ιστορία, στροβιλίζονται χαοτικά στους ρυθμούς του τυχαίου, του απρόβλεπτου, του πιθανού παρασύροντας σοβαρότητες, καταφάσεις, βεβαιότητες, στερεότυπα, προκαταλήψεις.
Φανερώνοντας μια ζωή που αδυνατεί να εισαχθεί σε καλούπια όσο κι αν κοπιάζουμε, όσο κι αν το επιθυμούμε απεγνωσμένα. Όταν το σύμπαν αποφασίσει να συνωμοτήσει εναντίον σου, τότε καλύτερα να είσαι έτοιμος για όλα. Ο μαύρος ανεμοστρόβιλος του τέλους της ταινίας αφήνει τον θεατή να σκεφτεί τι μεταφέρει παρασέρνοντας μέσα του καθώς πλησιάζει προς τη σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: