12.7.08

Τα μπάνια του λαού


Ναι, καλά καταλάβατε. Τις διακοπές στη θάλασσα εννοώ, τις δικές μου που δεν ξεκίνησαν και δεν ξέρω, αν θα ξεκινήσουν και των άλλων, που μάλλον αυτή τη στιγμή που γράφω, απολαμβάνουν τη δροσιά των κυμάτων και της θαλάσσιας αύρας, το γαλάζιο του ουρανού και το πράσινο των πεύκων. Η ιδεολογία που υποκρύπτεται πίσω από την τόσο απλή και ευχάριστη στο άκουσμα φράση, τα μπάνια του λαού, είναι μάλλον ευδιάκριτη.
Ο λαός είναι μια αδιευκρίνιστη οντότητα που συμπεριλαμβάνει τους πάντες και τα πάντα μέσα της. Από τον εφημεριδοπώλη της γειτονιάς μου μέχρι τον μεγαλογιατρό - φακελοδέκτη δημόσιου νοσοκομείου, από τον άνεργο ή τον εργαζόμενο των 700 ευρώ, μέχρι τους διπλοθεσίτες του δημοσίου τομέα και τους πλουσιοπάροχα αμοιβόμενους του τραπεζικού τομέα. Από τους μιζαδόρους της Siemens των 100.000.000 ευρώ, μέχρι τον ταπεινό, σεμνό και αγρίως φορολογούμενο καθηγητή Λυκείου της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Από τον μεγαλοεφοπλιστή, εργοστασιάρχη, ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης και ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, κάτοχο πολυτελών εξοχικών κατοικιών σε προνομιακές περιοχές, μέχρι τον μεροκαματιάρη ευτυχή κάτοχο παράνομης, αυθαίρετης συνήθως ακαλαίσθητης θερινής οικίας σε κάποιο από από τα πόδια της πανέμορφης Χαλκιδικής.
Όλοι έχουν το μερίδιό τους στο γοητευτικό, μαγευτικό, πολύχρωμο ( βάλτε όποιο επίθετο θέλετε) καλοκαίρι του 2008.
Δηλώσεις όπως αυτή μεγάλου πολιτικού στελέχους ( σε ηλικία και σε βάρος) ¨μην ασχολείστε με σκάνδαλα το καλοκαίρι, αφήστε ήσυχα τα μπάνια του λαού" αυτή την παραδοχή προυποθέτουν και αναπαράγουν. Όλοι είμαστε ίδιοι. Όλοι, άλλος λίγο και άλλος πολύ, παρανομούμε και αυθαιρετούμε, εξαπατούμε και υποκρινόμαστε, παραβιάζουμε και εκμεταλλευόμαστε. Ας μην αφήσουμε αυτή την αλήθεια να μας χαλάσει τις όμορφες στιγμές που αφειδώς μας παρέχει το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι.
Την στιγμή που οι περισσότεροι θα αφήνονται στη θερινή ραστώνη δίπλα στο κύμα, πλάϊ στον καταρράκτη, πάνω στη κορυφή του βουνού, οι κυρίαρχοι του χρήματος και νομείς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας θα συνεχίζουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση των εθνικών τους οραμάτων.
Για μια χώρα που αφημένη στη φενάκη των βραχυπρόθεσμων απολαύσεων, χάνει από μπροστά της το όνειρο μιας άλλης ζωής, ποιοτικής και δίκαιης, ανθρώπινης και αξιοπρεπούς απαλλαγμένη από νταβατζήδες, προστάτες, πάτρωνες, διαπλεκόμενους και αιώνια συναλλασσόμενους.
Καλό καλοκαίρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: