14.5.09

7η ημέρα - 5/5/2009 - Budapest


Ξεκινήσαμε το πρωϊ έχοντας στο νου μας πως έπρεπε να ικανοποιήσουμε και το περιηγητικό, ψυχαγωγικό κομμάτι και το καταναλωτικό, συνδεδεμένο και με τα αναμένοντα την επιστροφή μας πρόσωπα στην Ελλάδα.
Περπατήσαμε λοιπόν στην εντυπωσιακή Πλατεία των Ηρώων με τα νεοκλασσικά παρακείμενα μουσεία. Νέοι, γιαπωνέζοι, πλανόδιος βιολιστής, οι μαθητές μας σε πολλές και διαφορετικές πόζες σε ένα μνημείο με αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών που κατοίκησαν τη χώρα και άλλες μορφές της ιστορίας της. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε το 1896 για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Βασιλείου τους και ολοκληρώθηκε το 1929.
Συνέχεια στους Ψαράδες με την απολαυστική θέα στη Βουδαπέστη.Σημείο αναφοράς αποτελεί ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων, που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι, γιατί η συντεχνία των ψαράδων ήταν αυτή που είχε αναλάβει τη φύλαξή του στα μεσαιωνικά χρόνια. Ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων, λαός που κατέφτασε στην περιοχή τον 9ο αιώνα. Το σημείο μας προσέφερε θαυμάσια θέα.
Και κατάληξη στο Κοινοβούλιο με τα 242 αγάλματα στους τοίχους.. Είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα στην Ουγγαρία και το δεύτερο μεγαλύτερο Κοινοβούλιο στον κόσμο. Το ύψος του είναι 96 μέτρα, αριθμός που αναφέρεται στο έτος γέννησης του Βασιλείου της Ουγγαρίας, το 896.
Οι δύο εναπομείναντες της ομάδας, Γιώργος Κ και ο γράφων άρχισαν μια βόλτα δίπλα από το Δούναβη με εξαιρετικές εικόνες να μας κατακτούν προσφέροντάς μας αισθητική απόλαυση υψηλής στάθμης. Δεν αποτελεί κι αυτό απαραίτητο στοιχείο της ποιότητας ζωής, αναρωτηθήκαμε.
Φτάσαμε στην κεντρική πλατεία και ο γράφων επιδόθηκε στο άθλημα που επιδίδονταν ήδη τα άλλα μέλη της ομάδας. Την επιλογή των κατάλληλων δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Κατάκοποι βρεθήκαμε για έναν απολαυστικό καφέ στο καφε...υπό τους ήχους υπαίθριου σαξοφωνίστα. Οι νότες του μας συνόδευαν καθώς επιστρέφαμε στο ξενοδοχείο για να αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο. Ήδη είχε αρχίσει να μας καταλαμβάνει η αδημονία της επιστροφής. Το ταξίδι με τη Malev ήταν ευχάριστο χωρίς απρόοπτα και στις 2 το πρωϊ οι γονείς έσφιγαν στην αγκαλιά τους τα παιδιά και μαθητές μας, επικυρώνοντας το τέλος ενός ωραίου ταξιδιού.
Σημείωση:
Συμμετείχαν:Η Αθανασία, η Βάσια, η Δέσποινα, η Κατερίνα, η Ελένη και η Ελένη, ο Γιώργος και ο Γιώργος, και ο γράφων. Συμμετείχαν όμως ουσιαστικά όλα τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας και οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε τη συνάντηση αυτή. Η Χαρούλα πρώτιστα και ο παντα βοηθών Άγγελος.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλη(σπέρα/μέρα) στο γράφοντα! Μπήκα λοιπόν κι εγώ στο blog, μετά από παράκληση του γράφοντος (και μετά από αιώνες ομολογώ), και απ' την καλή μου τη διάθεση να μη στεναχωρήσω το γράφοντα, βρέθηκα να διαβάζω "ο γράφων" και "ο γράφων"! Ε, εντάξει! Έλεος!!

:) Κατερίνα, η γράφουσα :)